Eerste keer opvang

 • Voor het eerst naar de opvang

  De eerste keer naar de peuteropvang is best spannend voor de peuter maar ook voor de ouders. Dit begrijpen wij helemaal. Daarom is het belangrijk dit goed voor te bereiden.

  Ongeveer 1.5 maand voor de startdatum ontvangt u van ons een welkomstmail met de belangrijkste informatie en nodigen wij u uit om samen met uw kindje een keer of 4 te komen wennen. Zo leert het kind de nieuwe groep en de pedagogisch medewerkers al een beetje kennen. Uw kind hoeft nog niet met alle activiteiten mee te doen, wij draaien gewoon onze dag en u kunt rustig met uw kind een spelletje doen en alles eens observeren.

  Voordat u met uw kind start kunt u het al voorbereiden door te vertellen dat het binnenkort naar de opvang gaat en dat het daar leuk is. Dat uw kind daar even gaat spelen en u het later weer op komt halen. Het is belangrijk dat het kind dit weet. Benoem ook al een paar keer de namen van de pedagogisch medewerkers die op de dagen werken dat uw kind komt, ook dit zal weer een stukje herkenning meebrengen op de wen momenten.

  Op de daadwerkelijke startdatum kunt u uw kind op de afgepsroken tijd brengen. Hoelang u wilt blijven is aan u. Voor sommige kinderen wordt het afscheid steeds moeilijker hoe langer een ouder blijft, dan zit het kind er als het ware ‘tegenaan te hikken’. Voor deze kinderen is het vaak beter om het kort te houden. Andere kinderen vinden het juist fijn om even met hun ouder te zitten en kunnen dan  makkelijker afscheid nemen. Dit is per kind verschillend. De pedagogisch medewerker is hier heel ervaren in en kan u advies geven wat haar het beste lijkt.

  Afscheid nemen
  Wij vinden het belangrijk dat er duidelijk afscheid genomen wordt. We zwaaien de ouder altijd uit, op de plek waar het kind aan het spelen is of bij de deur. Soms huilt het kind even, dit is geen probleem. Na een paar keer weet het kind precies wat er gebeuren gaat en zal het huilen minder worden.

  Loop niet stiekem weg, hier zal het kind later van opschrikken en u kwijt zijn. Het troosten op zo’n moment is lastiger omdat het kind niet weet waar u heen bent gegaan. Hij zal u steeds gaan zoeken en het vertrouwen is geschaad. De volgende keer zal hij u angstvallig in de gaten gaan houden, bang dat u weer stiekem vertrekt. Daarom is een duidelijk afscheid erg belangrijk.

  Nieuwe kinderen vinden het vaak fijn iets vertrouwds van huis mee te nemen. Dit kan een doekje of knuffel zijn maar soms biedt een speentje ook troost.

  Met de ouders van nieuwe kinderen houden wij gedurende de ochtend contact of via whatsapp. Wij kijken hoe het met het kind gaat en zullen gedurende de dag de ophaaltijd overleggen.  Dit is per kind verschillend. De pedagogisch medewerkers die op de groep staan zijn hier zo ervaren mee dat zij dit goed kunnen inschatten en aangeven op de dag zelf.

  Wij adviseren in ieder geval om de eerste keren nog niet teveel afspraken te plannen en telefonisch goed bereikbaar te zijn.