• Voor het eerst naar de peuteropvang

  De eerste keer naar de peuteropvang is best spannend voor de peuter maar ook voor de ouders. Dit begrijpen wij helemaal. Daarom is het belangrijk dit goed voor te bereiden.

  Vanaf ongeveer een maand voor de startdatum bent u van harte welkom om af en toe een half uurtje te komen spelen met uw kind onder het genot van een kopje koffie of thee. U ontvangt van ons een welkomstmail met de belangrijkste informatie en wij nodigen u uit om samen met uw peuter een keer of 4 te komen wennen. Zo leert de peuter de nieuwe groep en de pedagogisch medewerkers al een beetje kennen. De peuter hoeft nog niet met alle activiteiten mee te doen, wij draaien gewoon onze dag en u kunt rustig met uw kind een spelletje doen.

  Overlegt u voor u langskomt wel even met een van onze medewerkers. Zij kan nakijken of er deze dag geen bijzondere activiteiten of andere wenkindjes zijn. Dit zou te onrustig worden.

  Wij vragen op de eerste ochtend in ieder geval mee te nemen:

  • een (pas)foto die wij mogen gebruiken om op te plakken op de verjaardagsrups
  • een paar slofsokken of gymschoenen voor in de gymzaal en een paar laarzen voor het buitenspelen
  • een luizenzak voor de jas (deze zijn ook bij ons te koop voor €6,50)
  • een (rug)tasje met een aantal luiers en luierdoekjes. Als uw kind zindelijk is vragen wij een setje reserve kleding in de tas mee te geven.

  Voordat u met uw kind start kunt u het al voorbereiden door te vertellen dat het binnenkort naar de opvang gaat en dat het daar leuk is. Dat uw kind daar even gaat spelen en u het later weer op komt halen. Het is belangrijk dat de peuter dit weet. Benoem ook al een paar keer de namen van de pedagogisch medewerkers die op de dagen werken dat uw kind komt, ook dit zal weer een stukje herkenning meebrengen op de wenochtenden.

  Op de daadwerkelijke startdatum kunt u uw kind tussen 8.15 en 8.45 uur brengen. Er staat altijd koffie en thee klaar voor de ouders. Hoelang u wilt blijven is aan u. Voor sommige kinderen wordt het afscheid steeds moeilijker hoe langer een ouder blijft, dan zit het kind er als het ware ‘tegenaan te hikken’. Voor deze kinderen is het vaak beter om het kort te houden. Andere kinderen vinden het juist fijn om even met hun ouder te zitten en kunnen dan juist makkelijker afscheid nemen. Dit is per kind verschillend. De pedagogisch medewerker is hier heel ervaren in en kan u advies geven wat haar het beste lijkt.  Om 8.45 zal een kind een belletje luiden en willen wij graag met ons dagprogramma starten. Wij verzoeken de ouders dan ook afscheid te nemen.

  Start uw kind ’s middags dan kunt u om 11.45 uur op het schoolplein klaarstaan. Wij brengen de ochtendkinderen naar buiten en nodigen jullie uit om naar binnen te komen. U kunt dan even een spelletje doen of een boekje lezen. Rond 12.00 uur willen wij met het middagprogramma beginnen.

  Afscheid nemen
  Wij vinden het belangrijk dat er duidelijk afscheid genomen wordt. We zwaaien de ouder altijd uit, op de plek waar het kind aan het spelen is of bij de deur. Soms huilt de peuter even, dit is geen probleem. Na een paar keer weet de peuter precies wat er gebeuren gaat en zal het huilen minder worden.

  Loop niet stiekem weg, hier zal de peuter later van opschrikken en u kwijt zijn. Het troosten op zo’n moment is lastiger omdat de peuter niet weet waar u heen bent gegaan. Hij zal u steeds willen zoeken en het vertrouwen is geschaad. De volgende keer zal hij u angstvallig in de gaten gaan houden, bang dat u weer stiekem vertrekt. Daarom is een duidelijk afscheid erg belangrijk.

  Nieuwe kinderen vinden het vaak fijn iets vertrouwds van huis mee te nemen. Dit kan een doekje of knuffel zijn maar soms biedt een speentje ook troost. In ons beleid staat omschreven dat wij geen speentjes op de groep gebruiken, alleen in de wenperiode is hier een uitzondering op gemaakt omdat peuters hier een beetje troost uit kunnen halen.

  Met de ouders van nieuwe kinderen houden wij gedurende de ochtend contact of via whatsapp. Wij kijken hoe het met het kind gaat en zullen gedurende de ochtend bepalen of de peuter het tot 11.45 uur redt of dat het voor de eerste keer misschien beter is om hem/haar iets eerder op te halen. Dit is per kind verschillend. De pedagogisch medewerkers die op de groep staan zijn hier zo ervaren mee dat zij dit goed kunnen inschatten en aangeven op de ochtend zelf.

  Wij adviseren in ieder geval om de eerste ochtend/middag nog geen afspraken te plannen en telefonisch goed bereikbaar te zijn.

  Naar huis
  Aan het eind van de ochtend/middag komen wij met de alle peuters naar buiten. De ouders mogen op het grote schoolplein bij het pannaveldje wachten. De peuter mag naar buiten lopen als de pedagogisch medewerker de ouder/opa/oma of oppas ziet.
  Als het regent kunt u in de hal wachten. Houdt u er wel rekening mee dat de rest van de school nog hard aan het leren is.

  Wij vinden het belangrijk dat de ouders buiten de groep wachten, voor de groep is dit rustig en voor ons blijft het overzichtelijk. 

  Voor alle vragen kunt u altijd een van de pedagogisch medewerkers aanspreken, bellen of een berichtje sturen. Wij zijn er voor jullie om het wenproces zo makkelijk en geleidelijk mogelijk te laten verlopen.

  Klik hier voor een leuk verhaaltje over de eerste keer naar de peuteropvang gaan.